Sponsrade länkar

Tvätta skor – allmänna råd

Alla skotyper behöver vårdas utifrån material. I strikt bemärkelse kan enbart textil- och syntestillverkade skor tvättas i maskin. Läderskor bör alltid handtvättas.

Alla skor kräver någon form av rengöring, men rengöringsproceduren måste anpassas efter skotyp. Sneakers tvättas t.ex. inte på samma sätt som läderskor. I grova drag kan man dela in skorna i tre ”tvättkategorier”; sneakers, textilskor och skor av syntetsikt material. Tvätta skorna i följande steg:

  • Börja alltid med att avlägsna skosnören och borsta/torka bort lera och löst smuts.
  • Sneakers och textilskor kan tvättas i maskin på låg temperatur.
  • Läderskor bör däremot torkas av med en fuktig, mjuk trasa som inte rispar upp lädret. Tänk på att läderskor kräver vaxning/oljning för att hålla längre.
  • Skosnören av läder måste tvättas separat och för hand. Andra skosnören kan tvättas i maskin (men se till att använda tvättpåse, så att de inte fastnar i maskinen). I vissa fall är snörena så nersmutsade att de inte ens blir rena i tvätten.
  • Skor mår bäst av att lufttorkas, gärna utomhus i solen. Undvik torktumlare, då tumling kan leda till att skorna missformas och/eller krymper.

Tips och varningar

Ta alltid bort lösa delar (sulor, snören) i de fall skon ska tvättas i maskin. Men kom ihåg att aldrig maskintvätta läder- och mockaskor.

Sneakers och textilskor kan tvättas i maskin på låg temperatur.

Sponsrade länkar

Sponsrade länkar

Mest populära varumärken
ASOS (2599)
Diesel (2139)
Prada (483)
Nike (381)
Fred Perry (235)
Mest populära kläder
Tröjor (38419)
Byxor (30596)
Klänningar (14756)
Festklänningar (576)
Kostymer (935)
Mest populära skor
Sandaler (6228)
Sneakers (4939)
Högklackade skor (3527)
Herrskor (2826)
Boots (1657)
Övriga produktteman
Elektronik