Sponsrade länkar

Hur tvätta sportskor?

Tvätta sportskor i en blandning av mild tvål och diskmedel – om möjligt för hand. Glöm inte att avlägsna skosnörena innan tvätt.

Många tvättar ofta sina träningskläder, men struntar i att rengöra skorna. Skorna behöver visserligen inte rengöras lika ofta som övriga träningskläder, men du som tränar regelbundet bör utgå ifrån att tvätta dina sportskor minst en gång i månaden. Att rengöra sportskor är ganska enkelt, om rengöringen sker i följande steg:

  • Börja med att ta bort snören och lösa innersulor. Skosnörena får gärna tvättas i samma maskin (ifall du är beredd att snörena fastnar i trumman).
  • Tvätta skorna (för hand eller i maskin) i en blandning av mild tvål och lite disk- eller tvättmedel. Om skorna är mycket smutsiga kan du köpa särskilt rengöringsmedel för sneakers och andra sportskor. Passa på att kontrollera att det tvättmedel du använder verkligen är lämpligt för sportskor, som ofta är tillverkade av läder, vinlyl, canvas eller gummi.
  • Skölj av skorna i flera omgångar, tills vattnet i princip är drickbart.
  • Låt skorna lufttorka på tvättställ i ett rum med fullgod ventilation. Glöm inte att lägga handdukar på golvet under skorna. Ta aldrig på dig fuktiga eller blöta skor. Du som använder blöta skor förkortar deras livslängd avsevärt.
  • Trä på skosnörena först när skorna är helt torra.
  • Strö gärna lite bakpulver inne i skorna. På så sätt reducerar du dåliga fotlukter.

Tips och varningar

Tänk på att inte alla skor kan tvättas i maskin – och många material är känsliga för centrifugering. Läs om hur skorna bör tvättas i medföljande skötselråd.

Strö gärna lite bakpulver inne i skorna. På så sätt reducerar du dåliga fotlukter.

Sponsrade länkar

Sponsrade länkar

Mest populära varumärken
ASOS (2599)
Diesel (2139)
Prada (483)
Nike (381)
Fred Perry (235)
Mest populära kläder
Tröjor (38419)
Byxor (30596)
Klänningar (14756)
Festklänningar (576)
Kostymer (935)
Mest populära skor
Sandaler (6228)
Sneakers (4939)
Högklackade skor (3527)
Herrskor (2826)
Boots (1657)
Övriga produktteman
Elektronik