Sponsrade länkar

Lär känna din kroppsform

Som klädkonsument bör du känna till din kroppsform när du planerar din outfit. En vanlig anledning till att ett plagg inte passar – trots rätt storlek – är att plagget inte matchar din kroppsform.

Att känna till sin kroppsform är en förutsättning för att skapa en snygg outfit. Klädtillverkare delar vanligen in människor i polariserade kroppsformer när de utarbetar nya kollektioner. Timglaset – eller smal midja och relativt sett breda höfter och byst – är kanske den kroppsform som står modell för majoriteten trendiga damkläder. Äpplet – där midjan är bredare än både byst och höfter – är timglasets omedelbara motsats. När midjan och bysten är smalare än höfterna, kan kroppsformen däremot liknas vid ett päron. Linjalen (eller tegelstenen) är vanligen benämningen på den kroppsform, där höfter, byst och midja är ungefär av samma storlek.

Mät din kroppsform

För att mäta din kroppsform behöver du:

  • En helfigursspegel.
  • Ett måttband.

Gå till väga enligt följande:

  • Klä av dig. Du bör vala helt naken för att undvika att eventuella kläder jämnar ut/manipulerar din kroppsform.
  • Försök med ögats hjälp rangordna midjan, bysten och höftpartiet.
  • Mät sedan midja, byst och höfter och jämför med din visuella bedömning. Kan du kategorisera dig själv som någon av de nämnda kroppsformerna (timglas, äpple, päron, linjal)?

Tänk också på att många människor har blandade kroppsformer. Knappt hälften av alla människor kan grupperas enligt modevärldens väldigt polariserade kroppsformer på kläder; därför är många plagg flexibla och tillverkade för att passa varierande kroppar.

När midjan och bysten är smalare än höfterna kan kroppsformen liknas vid ett päron.

Sponsrade länkar

Sponsrade länkar

Mest populära varumärken
ASOS (2599)
Diesel (2139)
Prada (483)
Nike (381)
Fred Perry (235)
Mest populära kläder
Tröjor (38419)
Byxor (30596)
Klänningar (14756)
Festklänningar (576)
Kostymer (935)
Mest populära skor
Sandaler (6228)
Sneakers (4939)
Högklackade skor (3527)
Herrskor (2826)
Boots (1657)
Övriga produktteman
Elektronik